Hero image

Systemet som upptäcker vapen i skolan

De senaste åren har vi kunnat läsa om elever som haft vapen med sig till skolan. I oktober 2015 gick det så långt att fyra människor miste sitt liv under en fruktansvärd skolattack i Trollhättan. I framtiden kan artificiell intelligens vara det som gör att vi slipper liknande attacker.

Med hjälp av nya AI-tekniker (artificiell intelligens) har forskare utvecklat ett videoövervakningssystem som automatiskt upptäcker vapen i realtid. Det innebär att vapen i exempelvis skolan skulle kunna upptäckas innan potentiellt livsfarliga situationer uppstår.

Genom att systemet använder kameror och inte metalldetektorer kan vapen av olika material upptäckas. Så fort systemet känner igen ett vapen kan det skicka en varning till exempelvis ett säkerhetsföretag som då kan agera på den allvarliga situationen och därigenom förhindra den.

Systemet, som består av en algoritm, kan implementeras på alla typer av videokameror, både inomhus och utomhus. Det betyder att systemet skulle kunna användas med befintlig kameraövervakning, vilket gör det till ett kostnadseffektivt skydd mot olika former av vapendåd.

Redan i dag kan vi på Gedigen leverera liknande säkerhetssystem till skolor, men även flygplatser, köpcentrum, sjukhus och andra platser där det finns mycket folk i rörelse. Utöver vapen går det att lära systemet att upptäcka fler objekt än bara vapen. Till exempel kan vi installera system som gör att kameror följer efter bilar på ett specifikt område eller varnar om en grupp människor avviker från normalt beteende. På så sätt kan det inte bara upptäcka potentiella vapendåd, utan till exempel också inbrott, skadegörelse och upplopp.

 

Vill ni veta mer om hur man kan förbättra säkerheten i er skola, tveka inte att höra av er. Kontakta oss här

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background