Hero image

Smart teknik gör städers trafik säkrare

Smart teknik gör städers trafik säkrare

För att skapa en säkrare stad är infrastrukturen viktig. Gedigen uppmanar städer att göra sitt vägnät säkrare med hjälp av smart teknik. Genom det kan utryckningsfordon kommer fram i tid och panik undvikas vid ett eventuellt attentat i en stad.

Ett vägräcke som är sönder eller ett trafikljus som inte fungerar kan få förödande konsekvenser i trafiken. Med hjälp av exempelvis LoRa-teknik kan städer göra sina skyltar, räcken eller trafikljus smarta. När en skylt inte fungerar, ett vägräcke är trasigt eller ett trafikljus slutar fungera kan det skickas ett larm direkt till en ansvarig inom staden som kan agera direkt.

Vi uppmanar verkligen städer att satsa på smart teknik i städerna. LoRa-teknik bygger på smalbandsradio-lösningar som inte behöver vara uppkopplade över wifi och levererar lågfrekvensöverföringar. Det gör att man får en stor räckvidd på sina uppkopplade produkter till en mycket liten energiförbrukning. Städernas trafiksignaler och räcken kan kopplas upp och bli smarta, säger Peter, Andersson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Med hjälp av teknik kan man också få skyltar att leda om trafik så att exempelvis utryckningsfordon kan komma fram utan att behöva trängas med andra trafikanter på vägarna.

En smart drönare kan skickas upp för att ge en överblick så fort det är ett larm och skicka vidare signaler om att leda om trafiken för att trafikanter ska köra säkrare och att utryckningsfordon ska komma fram så att inte livsavgörande sekunder försvinner, säger Peter Andersson.

Tekniken möjliggör en överblick av vägnätet i staden på ett sätt som vi inte kan ha manuellt och vid en större fara som ett terrorattentat kan tekniken vara till stor nytta.

I paniken när alla försöker fly kan tekniken vara den lugna samordnaren som ser till att leda om trafiken så att den flyter på och skapar så lite kaos som möjligt. Vi tror det är viktigt att städer skapar ett dynamiskt vägnät med hjälp av smart teknik, säger Peter Andersson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Det finns många smarta lösningar för att säkra städers vägnät. Är ni intresserade av att diskutera eller veta mer om hur man kan göra detta eller hur man kan göra morgondagens stad ännu säkrare för medborgarna? Hör av dig till oss så berättar vi gärna mer. Kontakta oss här.

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background