Hero image

Säkerhetslösningen som hade räddat Zlatanstatyn

Säkerhetslösningen som hade räddat Zlatanstatyn

På senare tid har flera statyer blivit utsatta för skadegörelse. Den mest uppmärksammade är Zlatanstatyn som efter att den invigdes i Malmö fått utstå flera angrepp där bland annat näsan kapades av. Till slut fick statyn forslas bort. Men det finns säkerhetsåtgärder som hade kunnat förhindra att statyn förstördes.

Vi på Gedigen har utvecklat och installerat flera olika säkerhetsintegrationer för statyer.

– Statyer är ofta resta för att hylla och minnas personer eller händelser och kan därför vara oersättliga. Då är det också viktigt att de skyddas från den typ av meningslös skadegörelse som vi ser allt fler statyer bli utsatta för, säger Magnus Persson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Gedigen har bland tagit fram skaklarm för statyer. Det innebär att om någon försöker såga i statyn eller skakar på den så att den kan ta skada går det ett larm.

– Det kan vara ett larm som tjuter, ett larm som är kopplat vidare till exempelvis ett vaktbolag eller ett larm som aktiverar en kamera som spelar in vad som sker på platsen, säger Magnus Persson.

En annan säkerhetsintegration som Gedigen har installerat på en staty är ett vajerlarm. Det är en vajer som går inne i statyn och om den sträcks ut och går av när någon vandal försöker välta statyn så går det ett larm genom en lägesindikator.

– Dessa larm har visat sig vara effektiva och kan hindra att en skadegörelse går så pass långt att statyn blir förstörd, säger Magnus Persson.

Ett annat sätt att skydda statyer och andra värdefulla föremål är att koppla på flera säkerhetsintegrationer. Ett exempel är Mosquitolarm som håller vandaler borta från områden där de ej har behörighet att vara. Läs mer om det här.

– Finns det möjligheter att sätta upp denna typ av larm eller kameror är det ytterligare en säkerhetsåtgärd som kan förhindra att unik och oersättliga verk förstörs, säger Magnus Persson.

Vill du veta mer om hur vi kan skapa säkerhetsintegrationer som håller borta vandaler och minska riskerna för skadegörelse? Tveka inte att höra av dig till oss.

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background