Hero image

Säkerhetsintegrationer du måste ha koll på 2021

Säkerhetsintegrationer du måste ha koll på 2021

2020 var ett speciellt år även för säkerhetsbranschen. Spridningen av Covid-19 påskyndade implementeringen av många säkerhetsintegrationer och 2021 kommer vi se mer av det. Därför listar vi några säkerhetsintegrationer och trender som du måste ha koll på 2021.

Något som dök upp från ingenstans under 2020 var temperaturbaserad avläsning.

– På grund av Covid-19 såg vi en lavinartad ökning av detta. Temperaturavläsare som kan avgöra om du är sjuk eller inte och på så sätt släppa in dig eller neka dig inträde på exempelvis en arbetsplats. Detta är något vi kommer se mer av 2021, säger Magnus Persson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Under 2021 tror han också att biometrisk avläsning och mobila autentiseringsmedel kommer att växa kraftigt. I coronapandemins spår blir allt fler integrationer beröringsfria när man försöker undvika kontaktytor.

– Säkerhetsintegrationer med ansiktsigenkänning på kameror, beröringsfria knappar och att använda mobilen i stället för nycklar kommer öka markant under 2021. Vi ser redan att man utrustar passager med automatiserad öppning, för att undvika smittspridning via exempelvis handtag, även om det inte finns ett krav att ha dessa åtgärder, säger Magnus Persson.

En annan trend som är på frammarsch är begreppet ”Security as a service” där det erbjuds lösningar att leasa säkerhetsintegrationer i stället för att behöva investera stora pengar i befintlig anläggning.

– I och med 5G-nätet finns det bra förutsättningar för trådlösa och mobila installationer, säger Magnus Persson.

För varje dag som går ersätts traditionella nycklar med elektromekaniska nyckelsystem eller passersystem och på sikt kommer nycklar, taggar och kort bytas ut och ersättas av mobilen.

– Steget efter det blir att vi själva kommer att vara nyckeln. Människan med utseende och kroppsspråk kommer att autentisera sig själv både när det kommer till passeråtkomst men också för betallösningar både privat och i offentliga miljöer.

Vad får säkerhetschefen inte missa när hen ser över sina säkerhetsintegrationer 2021?

– Inventera och se över hur många olika system du har. Finns det komponenter som gör samma saker och kan dessa i så falla prata med varandra i stället för att göra samma jobb och på så sätt minska kostnaderna samtidigt som det ökar tillförlitligheten?

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background