Hero image

Så ser morgondagens säkra passersystem ut

Så ser morgondagens säkra passersystem ut

Nycklar, kort och taggar är alla befintliga lösningar på passersystem, men som redan sett sina bäst före-datum. På Gedigen tror man att morgondagens säkra passersystem är beröringsfritt med ansiktsigenkänning, mobila autentiseringar, kameror och AI.

– Morgondagens lösningar som man kan erbjuda redan idag, säger Magnus Persson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Nycklar, kort och taggar som tappas bort eller försvinner skapar direkta brister i säkerheten på en fastighet vilket också leder till dyra kostnader när dessa nycklar ska spärras och bytas ut.

– Framför allt kan olika former av nycklar hamna i fel händer och det är en brist i säkerheten vilket kan få stora konsekvenser. Kan vi få bort dessa nycklar kan vi både spara pengar och skapa säkrare miljöer, säger Magnus Persson.

På Gedigen jobbar man redan med andra typer av passersystem och man tror att morgondagens säkra passersystem kommer fungera sömlöst och se till att enbart rätt personer kommer in genom dörrar, grindar eller passager där de har behörighet.

– Eftersom alla idag bär på mobiltelefoner finns det lösningar med mobila autentiseringar likt bank-id eller fingerprint för att man ska komma in genom dörrar, säger Magnus Persson.

Gedigen ser också möjligheter att kameror som med hjälp av AI kommer känna igen dig som ska in genom en dörr.

– Kameran känner igen ansiktet och det kan vara att man även behöver göra en speciell gest som att vinka med högerhanden för autentisering i stället för att behöva knappa in en PIN-kod. Det kommer gå sömlöst och vara helt beröringsfritt och samtidigt ha en mycket bättre säkerhetsnivå än vad många har idag, säger Magnus Persson.

Med AI kommer också fler möjligheter som gör att man kan sätta fler krav och begränsningar på vilka som kommer in genom en dörr. Det kan vara att en industri kräver att man bär hjälm, varseljacka eller skyddsskor för att komma in genom dörren.

– AI kan då både se till att det är rätt person och att den personen har rätt utrustning för att få lov att komma in genom dörren. Det finns ju även möjlighet att mäta temperaturer och därmed se till att personer som är sjuka och har feber stannar utanför, säger Magnus Persson.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er med morgondagens säkra passersystem, redan idag? Hör av dig till oss så berättar vi mer.