Hero image

Så bluffar man sig igenom passerkontrollen

Så bluffar man sig igenom passerkontrollen

…och så ser vi till att det inte händer hos er

Hur står det till med passerkontrollen på svenska industriföretag? Inte bra, menar Magnus Persson på säkerhetsföretaget Gedigen.

Ett test medieföretaget Yle låtit genomföra visar att deras reporter kom in genom passerkontrollerna hos 10 av 11 testade företag och myndigheter, däribland Fortum. Utan varken passerkort eller andra tillträdesrättigheter. Det enda reportern hade var en reflexväst och en stege i handen.

– Testet visar hur enkelt det är att ta sig in på områden man egentligen inte ska ha tillträde till – även om det finns en vakt. Väl inne kan man utföra sabotage, spionage eller annan form av brottslighet, säger Magnus Persson på Gedigen.

Magnus menar att riskerna framförallt handlar om den mänskliga faktorn. Med dagens teknik skulle riskerna kraftigt kunna minskas.

– I grund och botten måste man ha ett modernt och uppdaterat passersystem. Vi arbetar med TIDOMAT. Med ett sådant system måste alla besökare registrera sig, ha legitimation samt en RFID-tag för att ta sig igenom grindarna, säger Magnus Persson.

Men för industriföretag som tar säkerheten på allvar finns det mer man kan göra.

– Idag kan vi till exempel installera kameror med ansiktsigenkänning som kopplas ihop med passersystemet för att därigenom säkerställa att obehöriga inte tar sig in. Inne på området kan vi installera beacons för att se till att endast de med rätt behörighet kommer åt vissa utrymmen, säger Magnus.

Skulle en obehörig mot förmodan ändå ta sig in på området menar Magnus att de idag kan installera kameror som med hjälp av artificiell intelligens automatiskt analyserar vad som sker bilden. Genom det kan systemet känna igen föremål i bilden och larma om något är fel. Exempelvis kan det handla om att någon inom området fotograferar, vilket skulle kunna vara ett tecken på spionage.

Skulle du vilja veta mer om hur ni kan hålla obehöriga ute från ert område? Kontakta oss här!

Se videon från Yle här: https://arenan.yle.fi/1-50005702

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetssystem. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background