Hero image

Oljudet som förhindrar skadegörelse

Oljudet som förhindrar skadegörelse

Testa om du kan höra oljudet!

Ungdomsgäng som sysslar med skadegörelse, vandalism och slagsmål under kvällstid har fått sig en rejäl motståndare. Det är en liten manick som sänder ut ett irriterande ljud som bara personer under 25 år kan höra. ”Knarkskrämman” kallar vissa det.

Larmet har installerats på tusentals platser i England och har visat sig effektivt även i Sverige och Malmö, där det finns på ett antal platser.

– Det är många kyrkogårdar, skolgårdar och köpcentrum som har problem med ungdomsgäng som förstör och stökar ner under kvällstid och helger när verksamheten är stängd. Där skulle mosquitolarmet, eller ”knarkskrämman” som det också kallas i folkmun, vara ett effektivt sätt att komma till bukt med problem, säger Magnus Persson, delägare på Gedigen som arbetar med säkerhet åt städer, myndigheter och företag.

Mosquito-larmet sänder ut ett oljud på fem, sex meters räckvidd som endast personer under 25 år kan höra. Det riskerar därför inte att störa varken grannar eller de som är äldre än 25 år.

– Ungdomar klarar att ignorera oljudet ett tag, men sedan blir det så pass irriterande att de blir illamående, får huvudvärk och måste lämna platsen. Detta gör larmet väldigt effektivt, säger Magnus Persson.

Själva larmet finns i en liten kub med sidmåtten 10 centimeter. Den kan enkelt målas för att smälta in och gömmas vid exempelvis en fasad. Det höga ljudet styrs med hjälp av exempelvis en rörelsedetektorer, men genom Gedigens kompetens kan det också aktiveras på flera andra sätt. Anledningen till att endast personer under 25 år kan höra det har med ljudets frekvens att göra.

Sätt igång ljudspelaren för att se om du kan höra ljudet!

Hör du det inte? Sätt igång ljudspelaren nedan för att höra ett liknande ljud, som alla kan höra.

 

Vill du veta mer eller kanske köpa ditt egna Mosquitolarm?

Besök vår systersajt https://goalarm.se/ för att läsa mer

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background