Hero image

Fem sätt industriföretag kan använda beacons

Fem sätt industriföretag kan använda beacons

Beacons är hett inom detaljhandeln. Bara i USA menar man att beacons under 2016 stod för 44 miljarder av detaljhandelns försäljning. Men vad är beacons och varför bör du som arbetar med säkerhet inom den svenska industrin titta närmare på tekniken? Det tänkte vi avslöja.

Detta är beacons

Låt oss börja i rätt ände genom att berätta vad beacons är. Enkelt förklarat är det en enhet som placeras inomhus och som skickar ut signaler till andra smarta enheter. Exempelvis dina kollegors smartphones. Signalen som skickas ut från en beacon tas emot när en smartphone är tillräckligt nära. Det är den stora anledningen till att beacons har blivit så populära inom detaljhandeln. Det betyder nämligen att butiker kan skicka ett erbjudande på till exempel pastasås om enheten märker att du stannar till vid pastahyllan.

Fem sätt industriföretag kan använda beacons

Vi menar dock att den svenska industrin har mycket att vinna på att kika närmre på beacons. Nedan listar vi fem sätt du som säkerhetsansvarig kan använda dig av tekniken.

1. Lokalisering vid olyckor

Med beacons har du ständigt uppdaterad information om var inom industriområdet personer befinner sig. Vid en nödsituation betyder det att du enkelt kan se om det finns någon, och i så fall vem, inom det drabbade området. Genom det kan du också ta direktkontakt med personen i fråga så att denna kommer i säkerhet.

2. Hantera spionage

Många industriföretag har byggnader fyllda med känslig information som inte får läcka ut. Med beacons blir det möjligt för er att inaktivera utvalda funktioner på medarbetares och besökares smarta enheter så fort de går in i ett rum eller byggnad med hemlig information. Ni skulle bland annat kunna inaktivera personernas kameror och mikrofoner.

3. Maskinövervakning

Beacons går att utrusta med temperatursensorer och ljussensorer. För industriföretag innebär det bland annat att en maskins temperatur på ett enkelt sätt kan övervakas. Sker en onormal temperaturförändring kan arbetsledare informeras så att eventuella stillestånd eller olyckor undviks.

4. Bli larmad om något försvinner

Har ni värdefulla saker som har en tendens att försvinna? I så fall kan ni placera en beacon på dessa. Då blir ni informerade så fort dem förflyttas utanför ett visst område. Ni kan också få koll på exakt var prylen befinner sig. I ett projekt har väsktillverkaren Samsonite använt sig av tekniken och gjort det möjligt för resenärer att se var deras bagage är och meddela ägaren om det tenderar att vara stulet.

5. Rondering

Vill du säkerställa att vaktbolaget faktiskt gör hela ronderingen? Då kan du sätta upp beacons längs ronderingsrutten. När vakten har varit vid en beacon registreras detta per automatik. Har de å andra sidan inte varit på en viss plats inom en viss tid kan du eller en kollega notifieras om detta och följa upp det inträffade med vaktbolaget. På så sätt kan säkerheten hos er både säkerställas och förbättras.

 

Detta var fem sätt som ni redan idag hade kunnat börja använda beacons till. Naturligtvis finns det fler möjligheter. Vi rekommenderar därför att ni tillsammans med oss, eller en annan expert, gör en inventering och ser över vilka behov och möjligheter just ni har, för att därefter integrera era beacons i ert befintliga säkerhetssystem.

Vill ni boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera beacons, kontakta oss här.

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetssystem. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background