Hero image

Få bort vandaler från skolgården under sommarlovet

Få bort vandaler från skolgården under sommarlovet

Sommarlov innebär mindre aktivitet på Sveriges alla skolgårdar och förskolors lekplatser. Men samtidigt som sommarloven börjar kommer fler rapporter om skadegörelser och stölder på skolor. Ofta av ungdomar som hänger på skolgårdarna.

Varje sommar rapporteras det om skadegörelse på skolor och förskolor runt om i Sverige.

– Ofta är det meningslös skadegörelse i form av klotter, krossade rutor och lekplatser eller andra saker som förstörs utan anledning. Med enkla och innovativa, säkerhetsintegrationer kan vi spara pengar åt skolorna genom att råda bot på många av dessa fall, säger Magnus Persson, säkerhetsexpert på Gedigen.

En säkerhetsintegration som visat sig vara lyckad är ett så kallat Mosquito-larm. Ett larm som sänder ut ett oljud på en frekvens som bara personer under 25 år kan höra. Oftast klarar man bara av att lyssna på oljudet under en minut innan man blir illamående och måste lämna platsen.

– Mosquito-larmet aktiveras när den känner av rörelse på fem, sex meter men kan även aktiveras på andra sätt genom våra lösningar. Det kan vara att det ska aktiveras på vissa speciella tider exempelvis, säger Magnus Persson.

En annan säkerhetsintegration som kan hålla borta vandaler från skolgårdarna är värmekameror som känner av när där är personer på området.

– Dessa kameror kan installeras på flera platser, men har visat sig vara effektiva på tak på olika byggnader. Kamerorna kan larma antingen med ljud eller skicka ett larm till ansvarig eller vaktbolag när det rör sig personer på ett område där personer ej ska vara vid den specifika tiden, säger Magnus Persson.

Detta är två säkerhetsintegrationer som kan göra att skolor runt om i landet slipper lägga pengar på att åtgärda skadegörelser.

– Olika förskolor och skolor har olika problem och vi skräddarsyr lösningar med olika säkerhetsåtgärder som passar just för det specifika fallet, säger Magnus Persson.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er skola att råda bot på skadegörelse, tveka inte att höra av er till oss, kontakta oss här.

 

Här kan du lyssna om du kan höra oljudet från Mosquito-larmet.

Här kan du höra hur det låter för personer under 25 år.

Background image