Hero image

Drönare och Über kan göra städer säkrare

När ett larm går kan det ta dyrbara minuter innan en väktare når platsen. Vi på Gedigen menar att man kan effektivisera branschen och skapa tryggare och säkrare städer genom att ta inspiration från företag som Über.

Det kan vara ett inbrottslarm i en butik, ett larm på en lagerbyggnad eller att något inträffar på en offentlig plats. Oavsett var kan det ta för lång tid innan en väktare hinner fram till platsen.

– Det viktigaste när ett larm går är att kunna vara på plats så fort som möjligt för att förhindra eller avbryta ett eventuellt brott. Med hjälp av tekniska lösningar har vi hittat flera sätt man kan minska inställelsetiden, säger Magnus Persson, medgrundare på Gedigen.

En lösning är att ta inspiration från disruptiva företag som Über. Det är världens största taxiföretag, men de äger inga taxibilar. De anställda, som har egna bilar, är kopplade till en plattform. När en kund önskar bli körd är det den som är närmst som får körningen.
Motsvarande lösning för väktarbolag skulle vara en plattform dit alla väktarbolag kan koppla upp sig, men endast den som är närmast larmet får betalt och åker på det.

– Det skulle göra att väktare skulle kunna ta sig snabbare till platsen samtidigt som kundnöjdheten skulle öka. Offentliga aktörer likväl som privatägda organisationer skulle därmed råka ut för färre brott, säger Magnus Persson.

Ett annat exempel som skulle kunna effektivisera branschen och samtidigt göra både städer och organisationer säkrare är att vaktbolag har drönare utplacerade på strategiska platser. När ett larm går skickas automatiskt en signal till drönaren som börjar flyga över platsen och filmar. Från centralt håll kan väktarbolaget då styra drönaren att följa efter misstänkta tills det att exempelvis väktare eller polis kommer till platsen.

– Drönaren kan leverera högkvalitativa bilder som flera snabbt kan ta del av och samtidigt göra det möjligt att identifiera personer samt följa efter dessa om det skulle behövas, säger Magnus Persson.

Vill ni veta mer om hur nytänkande system- och integrationslösningar kan göra er vardag säkrare? Hör av er till oss så berättar vi gärna mer.

Background image

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background