Hero image

Smarta medicinvagnar minskar risken för stölder av läkemedel på sjukhus

Smarta medicinvagnar minskar risken för stölder av läkemedel på sjukhus

Stölder av läkemedel på sjukhus är ett välrapporterat problem. Med medicinvagnar som rör sig över stora ytor på ett sjukhus har det varit svårt att ha översikt på var medicinvagnarna befinner sig och vem som har tillgång till vagnen. Men med en smart säkerhetsintegration från Gedigen har nu Varbergs sjukhus löst problemet.

Medicinvagnar är fulla med känsligt material som läkemedel och medicinsk utrustning vilket för med sig ett högt säkerhetskrav. Samtidigt behöver vagnarna vara mobila för att kunna flyttas till olika rum och avdelningar på sjukhuset.

– Tidigare har de inte haft någon kontroll på var medicinvagnarna befinner sig och vem som har tillgång till vagnarna. Om nycklar eller kort försvinner så kan fel personer ha tillgång till innehållet i vagnarna, vilket kan ses som en säkerhetsbrist, säger Magnus Persson, säkerhetsexpert på Gedigen.

Gedigen har tagit fram en säkerhetsintegration som fungerar med personalens passerkort. Varje dag när personalen stämplar in sig med sitt passerkort “laddas” också kortet med tillgång till nödvändiga medicinvagnar i 24 timmar. På medicinvagnarna i sin tur finns en avläsare för kortet som öppnar medicinvagnen och därmed åtkomst till innehållet i vagnen.

– Tidigare har man låst upp vagnen och sedan kan den ha lämnats olåst i operationssalar eller korridorer. Nu är vagnen alltid låst och öppnas med passerkortet som personalen ändå alltid bär med sig. Skulle någon tappa bort sitt kort, så kommer kortet tappa behörighet till medicinvagnen efter 24 timmar, vilket ökar säkerheten, säger Magnus Persson.

Säkerhetsintegrationen från Gedigen består av mjukvara, kortläsare, integration till befintligt passersystem, laddningsläsare och uppdateringsläsare. Inledningsvis har Varbergs Sjukhus installerat integrationen på elva medicinvagnar från Salubrious. Gedigen har gjort liknande installationer på sjukhuset i Halmstad där man sett positiva resultat.

– Där har vi fått väldigt positiv feedback som givit ringar på vattnet upp till Varberg där man nu kommit igång. Därmed ökar säkerheten och risken för stölder av läkemedel minskar, säger Magnus Persson.

Är du intresserad av att veta mer om lösningen? Kontakta oss här.

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background