Hero image

Därför borde skolan ha lika bra säkerhet som industrin

Därför borde skolan ha lika bra säkerhet som industrin

Gängbråk, droghandel, stölder och inbrott. Antalet fall av våld, hot och rån i svensk skola har fördubblats de senaste fem åren. Under den här perioden fick en skola i Trollhättan dessvärre också uppleva en attack.

Antalet rapporterade fall av våld, hot och rån i skolan har fördubblats de senaste fem åren i Sverige. Trots det har 30 procent av skolorna inte förhöjt sin säkerhet under perioden.

Statistiken avslöjar att klimatet i skolan har förändrats. För att skapa trygghet både för elever och lärare behöver skolans säkerhet förbättras, menar Magnus Persson på Gedigen.

På Gedigen gör man vardagen säkrare hos allt från industriföretag till myndigheter genom att utveckla nytänkande system- och integrationslösningar. Nu menar man att skolan kan lära sig mycket av hur industriföretag arbetar med säkerhet.

Skolan behöver göra det svårare för obehöriga att ta sig in. Det är något vi lyckats med för industrin, där passerkort med namn och bild är standard likväl som att besökare måste anmäla sig och få tillstånd. Detta borde även svensk skola införa, inte minst med tanke på senare års utveckling, säger Magnus.

Många skolor hyr in väktare till höga kostnader. Detta går att undvika genom att istället arbeta med smarta lösningar. Utöver att göra det svårare för obehöriga att ta sig in i skolan rekommenderar Gedigen kameraövervakning på platser där många elever samlas och vid utrymmen som är svåra att hålla uppsikt över.

Ett annat problem som vuxit är skadegörelse på skolgårdar. Det är inte ovanligt med fester, krossade glas, kanyler och allmän skadegörelse. Även här har det traditionellt varit dyra väktare som varit lösningen, men med dagens teknik menar vi att det finns flera lösningar man kan titta på för att proaktivt undvika problem samt bli av med dem om man redan är drabbad, säger Magnus Persson.

En sådan lösning är så kallade mosquito-larm. Det är en liten manick som sänder ut ett irriterande ljud som bara personer under 25 år kan höra. Larmet har installerats på tusentals platser i England och har visat sig effektivt även i Sverige och Malmö, där det finns på ett antal platser.

Mosquito-larmet är ett effektivt sätt att komma till bukt med problem som inträffar kvällstid på skolgårdar, utan att behöva anlita väktare, säger Magnus.

Vill du läsa mer om mosquito-larmet kan du göra det här. Vill du höra hur det irriterande ljudet låter kan du sätta igång ljudspelaren.

För att få höra mer om hur just nu kan förbättra er säkerhet, kontakta Magnus Persson.

Vill du få mer information om våra säkerhetslösningar?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av av kontinuerliga uppdateringar kring morgondagens säkerhetsintegrationer. Det räcker med namn och e-postadress så är du med!

Banner background