Hero image

Morgondagens säkra badplatser

Morgondagens säkra badplatser

En livboj som inte hänger på sin plats vid en nödsituation kan få förödande konsekvenser. Med smart teknik kan kommuner säkra sina badplatser genom att koppla upp sina livbojar och säkerställa på distans att alla är på plats.

Under första halvåret 2018 omkom 62 personer i drunkningsolyckor i Sverige. Ett viktigt redskap för att förhindra drunkningar är att livbojar finns på alla badplatser runt om i landet.
Men problemet är att livbojar ibland försvinner och kommunen är kanske inte medveten om att den runda livräddaren saknas på platsen. Men med LoRa-teknik kan städer skapa säkrare badplatser med en digital överblick på alla kommunens livbojar för att se när någon livboj förflyttas från sin plats.

Man kan läsa om att livbojar stjäls eller försvinner från badplatserna och det kan så klart få förödande konsekvenser. Kommunen som ansvarar för livbojarna kan ju inte åka runt varje dag för att kolla så att livbojarna hänger på sin plats, men med hjälp av denna teknik kan stadens badplatser säkras från distans, säger Magnus Persson, medgrundare på Gedigen.

LoRa-teknik bygger på smalbandsradio-lösningar som inte behöver vara uppkopplade över wifi och levererar lågfrekvensöverföringar. Detta skapar en stor räckvidd för enheter som kopplas upp mot tekniken. Uppemot 15 kilometer på landsort och över 10 kilometer i stadsmiljö. Tack vare den låga frekvensen kan batterier i enheter vara i över 10 år.

Att som kommun koppla upp sina livbojar i staden görs enkelt med IoT-lösningar och LoRa-tekniken och gör det betydligt smidigare att hålla koll så att alla livbojar finns på sin plats, säger Magnus Persson.

LoRa-tekniken kan användas på många smarta sätt för att göra städer säkrare. Är du intresserad av att veta mer? Hör av dig till oss så berättar vi gärna. Kontakta oss här.